ASSEN -  Mooier konden het weer en beter de stemming niet zijn dan bij de receptie ter gelegenheid van het afscheid van Roelof Offereins als directeur van het CBK Drenthe. Velen waren naar het gebouw van het Centrum Beeldende kunst aan de Nijverheidstraat gekomen om de laatste werkdag van de directeur af te sluiten. De marskramer in kunst, zoals hij eens werd genoemd, gaat met pensioen.
Die grote opkomst van mensen uit de wereld van de kunst en aanpalende instellingen en instanties moet hem het gevoel hebben gegeven zijn werk goed en tot veler tevredenheid te hebben gedaan. De Assenaar begon daarmee midden jaren zeventig, Hij trok met een auto vol spullen als consulent Beeldende Vorming langs de lagere scholen in Drenthe om de jeugd wat wegwijs te maken in een wereld die afwijkt van het dagelijkse Aap-Noot-Mies en een dimensie aan het leven toevoegt.
Hij vervulde verschillende functies en toen er rond de eeuwwisseling een directeur voor het provinciale CBK nodig was, stapte hij van een toppost bij het ICO over naar de functie die hij tien jaar lang met veel animo en inzicht vervulde.
Daarvan getuigde directeur Heiner Schepel van de Kunsthalle in Lingen, waarmee het CBK een sterke band heeft ontwikkeld en de crossborder connectie inhoud heeft gegeven.
De heer Schepel vertelde veel te hebben geleerd van de hartelijke wijze waarop vanuit Drenthe de contacten werden onderhouden. Daarbij maakte het veel indruk dat de Duitsers in hun taal werden toegesproken.
“Ik hem mij geschaamd voor het feit, dat ik dat niet kon, en daarom richt ik mij nu tot u in het Nederlands, al moet ik mijn tekst voorlezen” .
Bestuursvoorzitter van CBK Drenthe Jippe Hoekstra was er bij toen er een directeur moest worden benoemd en de keus op Roelof Offereins viel.
"Dat was een goede keus, zo is gebleken. Roelof heeft de zaak goed op poten gezet en een hechte basis gecreëerd waarop zijn opvolger (Toos Franken) verder kan werken".
Namens het personeel richtte Monica Boekholt gemeende vriendelijke woorden aan het adres van Roelof, met wie het altijd prettig werken is geweest.
“Ik ben eigenlijk altijd de marskramer van toen gebleven, en gezien jullie aanwezigheid en de mooie woorden die zijn gesproken heb ik blijkbaar toch nog aardig verkocht”, zei de scheidende directeur in zijn dankwoord.
“Niet altijd was het mijn markt en moesten keuzes worden gemaakt waarmee ik moeilijk kon omgaan of die verzet opriepen. Een teleurstellend politiek klimaat doet veel afbreuk aan wat is opgebouwd. Kunst en cultuur hebben altijd onder druk gestaan maar hebben ook een intrinsieke kracht die we niet moeten onderschatten”, benadrukte Roelof Offereins.
“De marskramer in kunst zal altijd blijven en zijn eigen verhaal vertellen, mensen aanspreken en te doen verwonderen. Vandaag sluit ik een deur, maar niet DE deur. Het recht van spreken blijft. Maar deze marskramer zal even niet aankloppen. Hem past nu het zwijgen”.
(Asser Journaal 03/10/2011)


Kinderen

I
Marcel Offereins, geboren in Assen, verdere gegevens onbekend
Hij trouwt in Grouw met Karin Ellerie, geboren in Assen als dochter van Bert Ellerie, ondernemer, en Ina Luurtsema

II
Nanko Offereins, geboren in Assen, medewerker Deutsche Bank, verdere gegevens onbekend
Hij trouwt met Marleen Bouw, product manager Johma Salades, verdere gegevens onbekend
Generatie VIII


Janna Hoogeveen, secretaresse, geboren op maandag 19-06-1950 in Smilde als dochter van Eise Hoogeveen en Ida Beukema, verdere gegevens onbekend

Zij trouwt op nog onbekende datum in Smilde met Roelof Harm Wolter (Roelof) Offereins, directeur Centrum Beeldende Kunst Drenthe en coördinator Centrum voor Kunst Cultuur, geboren in Smilde als zoon van Hendrik Offereins, landbouwer, en Zwaantina Vrouwgje Eleveld, verdere gegevens onbekend

Generaties
  1. Hendrik Jans (onb)
  2. J(oh)an Hendriks Bremer (1709)
  3. Hendrik Jans Bremer/Hoogeveen (1753)
  4. Thomas Hoogeveen (1789)
  5. Johannes Hoogeveen (1838)
  6. Jan Hoogeveen (1888)
  7. Eise Hoogeveen (1921)
  8. Janna Hoogeveen (1950)

Opmerkingen

Gastenboek - guestbook
De families Bremer en Hoogeveen uit Hoogeveen en Smilde
Roelof Offereins

WWW stamboom-bremer-hoogeveen.nl
Contact
Akten Burgerlijke Stand
Prikbord
Links
Familiefoto's
Familiewapen
Generaties
Namenlijst  (Surnames)
Verspreiding
Koepelkerk
Bremer wordt Hoogeveen
Home
Boekje Hendrik Hoogeveen