Generaties
  1. Hendrik Jans (onb)
  2. J(oh)an Hendriks Bremer (1709)
  3. Andries Jans Bremer/Hoogeveen (1748)
  4. Jan Hendrik Bremer/Hoogeveen (1769)
  5. Lambertus Bremer (1801)
  6. Harm Bremer (1843)
  7. Bartelt Bremer (1883)
  8. Jacob Bremer (1910)

Opmerkingen
Jacob staat vermeld in het Bevolkingsregister van Enschede, hij heeft daar enige tijd gewoond bij zijn broer Harm (Harrie) Bremer (1906) en diens vrouw.


Op de website Hennepe.jouwweb.nl staat een verhaal over Jacob Bremer, geschreven door zijn dochter Ria Wuite-Bremer:

"Mijn vader komt uit Assen, na zijn vakdiploma kapper gehaald te hebben werd Assen voor hem te klein en ging hij de wijde wereld in. Op zín 23e op de fiets, had al wat plaatsjes aangedaan, maar vond niet wat hij zocht. Dus weer op zoek naar iets wat hem helemaal aanstond.

Zo kwam hij bij zijn broer Harrie, die in Enschede woonde, en getrouwd was. Mijn vader had het plan om eens in Gronau te kijken/zoeken voor een baan als kapper. Al fietsend reed hij dus van Enschede naar Glanerbrug, en daar zag hij  bij Sina Kuiper/ernaast zat Jan Jansen een bord aan het raam hangen van....leerling kapper gevraagd..... . Een leerling was hij niet meer maar ging toch maar eens vragen, en werd aangenomen (toen was er schaarste aan kappers nu is het het tegenover gestelde). Maar hij had dus vanaf maart 1933 werk als kapper. Maar nog geen dak boven zijn hoofd.
In die tijd had mijn oma, die aan de Bentstraat 75 woonde tegenover de broodbakkerij, altijd kostgangers op zolder slapen. Dus werd mín vader daar heen gestuurd, en ach....waar er 5 slapen konden er toch ook wel 6 slapen niet? Dus zo gezegd zo gedaan.

Daar kwam mijn moeder, een mooie flinke meid van 16 jaar op een avond binnen na haar werk bij Ramie Union, en het was liefde op het eerste gezicht.
Mijn vader is nog 2 jaar bij Kuiper blijven werken als kapper en is toen voor zichzelf begonnen aan de Veldstraat nr:16 in de voorkamer.

Wat de verkering met mijn moeder Geesje Knol  betrof dat ging uitstekend. temeer....er nog 2 kostgangers bij kwamen en de zolder zo vol werd dat hij, uiteindelijk mocht verhuizen naar de kamer van mijn moeder, samen in een twijfelaar 120/180.  Dus zij waren hun tijd ver vooruit haha. Daarvoor had mijn moeder het bed gedeeld met Beppe de moeder van haar moeder, die overleed uiteindelijk op 102 jarige leeftijd. Zodoende kwam er een slaapplek vrij. Daar mijn oma aan een oogziekte leed, en bijna blind was, deed mijn vader op de maandag alle was en hing die ook op. Bij goed weer ruimde hij als alles droog geworden de was ook in de kasten en manden.

Later heeft mijn vader aan de Veldstraat 26 in de voorkamer gewerkt als kapper bij de familie de Ruiter. Zij was van Poepjes (zie foto met Albert in het midden later is nog dochter Jannie erbij gekomen). Het huis Veldstraat 26 was eigendom van Piet Visser die aan de voorkant, (waar later mijn vader werkte als kapper) een kaas winkel had met een mooie granieten vloer. En verder een schuur achter het huis van 5x14 meter + een zolder. Toen de familie de Ruiter ging verhuizen naar de Abel Tasmanstraat, werd mijn vader aangeboden het huis te kopen voor 4000 gulden nou nou....daar wilde hij zeker een week bedenktijd voor hebben!

Omdat ik al geboren was,13-02-1946, en wij in de voorkamer aan Veldstraat 75 woonden, en sliepen met zijn 3en in de bedstee, vond mijn moeder het de hoogste tijd worden, om eindelijk het ouderlijk huis te verlaten. Het was om de hoek van de Veldstraat, dus kon ze haar moeder nog iedere dag helpen. Het huis is in 1950 uiteindelijk gekocht, en vandaaruit ben ik ook getrouwd (als je het goed uit rekent, ben ik opgericht in de bevrijdingsmaand mei 1945, kijk op de bijgevoegde trouwkaart).

Ria Wuite - Bremer. Thailand


Kinderen

I
Ria Bremer, geboren op woensdag 13-02-1946, verdere gegevens onbekend

De families Bremer en Hoogeveen uit Hoogeveen en Smilde
Gastenboek - guestbook

WWW stamboom-bremer-hoogeveen.nl
Contact
Akten Burgerlijke Stand
Prikbord
Links
Familiefoto's
Familiewapen
Generaties
Namenlijst  (Surnames)
Verspreiding
Koepelkerk
Bremer wordt Hoogeveen
Home
Boekje Hendrik Hoogeveen
Generatie VIII


Jacob Bremer, kapper, geboren op donderdag 01-12-1910 in Assen als zoon van Bartelt Bremer, arbeider, en Henderina Ebeltjes, overlijdensgegevens onbekend

Hij trouwt op 22-jarige leeftijd op woensdag 31-10-1945 in Glanerbrug met Geesje Knol, geboren omstreeks 1917, verdere gegevens onbekend

Assen, geboorteakte, 2 december 1910, aktenr. 334
Kind: Jacob Bremer, geboren te Assen op 01-12-1910, zoon van Bartelt Bremer, beroep: arbeider; oud: 27 jaren, en Henderina Ebeltjes, beroep: zonder

Jacob Bremer en Geesje Knol
Rechts met de banjo Geesje Knol op 24-jarige leedtijd (1941)
(Bron foto's: Ria Wuite-Bremer via Hennepe.jouwweb.nl)

Trouwkaart Jacob en Geesje
(Bron afbeelding: Ria Wuite-Bremer via Hennepe.jouwweb.nl)